hem HEM
GARAGELIGAN OKTOBER 4:DE SENASTE NYTT GÄSTBOK KONTAKT BANDEN

GARAGELIGAN

Garageligan samlade alla göteborgspunkare

Garageligan samlade alla göteborgspunkare

Utan GARAGELIGAN hade Göteborgsrocken inte blivit vad den blev. Ligan startades 1978 av Göteborg Sound och Bruset. Attentat och Stick hoppade med och sedan var lavinen igång.

Ett av de viktigaste målen var att uppmuntra folk att själva ställa sig på scenen och spela. Därför var skillnaden mellan banden och publiken flytande. De som stod på scenen var samma sorts människor som de som stod nedanför. Alla bandmedlemmar tvingades att hjälpa till och jobba.

Garageligan jobbade hårt med att föra ut musiken till förorterna. Det var ju där människorna fanns. Många saker som inträffade vid dessa spelningar borde gå till rockhistorien, men eftersom de flesta knappast lämpar sig i tryck förbigår vi diskret sådana saker som Kais strippande på scenen på Radiotorget, det stora slagsmålet på Masthuggstorget, mopedbranden under Slottsskogsfestivalen, den bortkomne gitarristen som återfanns sovande under mixerbordet på Buråsgården, det offentliga samlaget på Dr Fries Torg samt tandutskallningen på Sprängkullen.

Garageligans kassa var hela tiden mycket skral. All eventuell vinst samlade man i en speciell pott för att kunna finansiera en årligt återkommande gratisfestival i Slottskogen.

Om föreningens ekonomi var dålig var den ännu sämre för många av banden. När exempelvis Rukorna och Terminalpatienten skulle spela in sin EP gick man in i studion och satte de låtar som skulle vara med på plattan. För att bekosta detta var en av medlemmarna i Rukorna tvungen att gå ut och sälja sin gitarr medan resten av bandet hölls kvar som gisslan i studion. Inspelningen gick förvånansvärt bra trots att man under tiden fick besök av en skolklass och att ljudtekniker Tommy Rander trodde att Terminalpatientens melodi "Instrumental sång" var en misslyckad inledning och höll på att slarva bort den.

Garageligan startade även närradiosändningar. Flera av utsändningarna gav upphov till publikstormar. Den värsta riktade sig mot det program där Smyrnakyrkan för en gångs skull fick den behandling de förtjänade. Det resulterade i fem separata anmälningar till närradiokommittén som senare utreddes av JK och polisens våldsrotel…

Med tiden växte Garageligan och blev enligt många alltmer tungrodd. Hösten 1981 delade man på sig och Attentat, Abstract, Slobobans Undergång och Knugens Håf bildade Nonstop Musik. Under det namnet fortsatte man att ordna spelningar, boka ut sina band och sända närradio. Som en logisk följd startades 1985 skivbolaget Nonstop Records och det är där den störta kraften läggs numera. Total har det blivit närmare 60 plattor med t ex William, Babies, Bröderna Brothers, Eldarens Hus, Lucky Stiff, Sonic Wathers, Elvira, Jonas Gardel, Nio Liv, Submachines, Alias och Ladomir. Samt "GBG Punk 77 – 80" givetvis.

Garageligan fortsatte fram till 1986 med att anordna Slottsskogsfestivaler och andra spelningar innan den sakta somnade in. Föreningens värde för rocken i Göteborg kan inte överskattas.